Innleggssåler for sport og løping

Bruken av ortopediske innersåler (eller ortoser) har blitt vanligere i løpet av de siste 10 årene. De fleste profesjonelle atleter har flere innleggssåler, spesielt langdistanseløpere. Idrettsskader innebærer ofte muskuloskeletale skader på ledd, skjelett, sener eller leddbånd. Det hovedsaklige målet med innleggsåler er å forbedre funksjonen av den skadde eller utsatte kroppsdelen, og å forenkle oppretting av kroppen gjennom å støtte rygg, ledd, muskler, samt leddbånd og sener.

Innleggssåler anbefales etter diagnose av lege, fotspesialist, ortoped, fysioterapeut eller kiropraktor. I noen tilfeller kan ganganalyse brukes for å bestemme graden av pronasjon og supinasjon, vektfordeling, unormale trykkpunkter osv.

Det er viktig å vite at ditt gangmønster er normalt og at du ikke lider av overpronasjon eller andre avvik i bevegelsesmønsteret. Hvis du gjør det, vil det å føre til et overskudd av spenninger og belastninger på dine muskler, ledd og leddbånd. Uansett hvor mye du spanderer på joggesko, er de ikke designaet for å korrigere overdreven pronasjon, noe som ofte påstås av de store sportsskoprodusenter.

Vanlige skader og plager for hvilke innleggssåler kan være brukbare

De vanligste sports- og løpeskadene der overpronasjon kan spilla en stor rolle er:Plantar fasciit (hælsmerter/hælspore), Achilles tendonitis, benhinnebetennelse og løperkne. Ved alle disse plagene kan innleggssåler være til hjelp ved behandling, samt forebygging av smerter og skader.

Typer av ortopediske innleggssåler

Generelt sett kan man si at det finnes to typer ortopediske innleggssåler: skreddersydde (på resept) og ferdiglagde, «off-the-shelf»-såler. Skreddersydde innleggssåler er bare tilgjengelige fra fotspesialister og noen fysioterapeuter. Skreddersydde innleggssåler kan koste alt fra 1000 DKR til 2500 DKR per par. På grunn av kostnaden og tidsfaktoren, samt det faktum at ikke alle trenger skreddersydde innleggssåler, bruker flere og flere mennesker nå ferdiglagde innleggssåler. Majoriteten av helsepersonalet vil bare bruke skreddersydde innleggssåler på resept for pasienter med alvorlige biomekaniske forstyrrelser. For mennesker med generell overpronasjon, gir en ferdiglagd innleggssåle nok støtte og biomekanisk kontroll.

Det bør merkes at ikke alle ortopediske skoinnlegg er like. I dag finnes det et stort utvalg av innleggssåler, fotsenger og fotbueinnlegg tilgjengelige, men få av disse produktene har ordentlige ortopediske egenskaper, d.v.s. en dyp hælkopp, sterkt fotbueinnlegg og innebygd metatarsal forhøyning. De fleste av disse produktene er lagd for demping og komfort, og gir ingen virkelig biomekanisk støtte.

FootActive Sports

FootActive Sports er en ortopedisk innleggssåle med fotbuestøtte og andre biomekaniske egenskaper. Hvis du er en løper, atlet eller (terreng) fotgjenger, så er denne sportssålen den anbefalte innleggssålen for deg. Sålen egner seg for de fleste typer sportssko, f. eks. jogging/løpesko, tennis-, basket-, håndball- og innebandysko osv. Selv walkingsko og vandresko, arbeidssko og de fleste vanlige spasersko inkl. støvler.

Produktene er lagde av myk dempende P.U. og gele, innkapslet av et hardere plastskall for å gi en utmerket biomekanisk kontroll.

Produktdetaljer og fordeler:

 • Fullengdes sportsinnleggssåle av høy kvalitet, utviklet av australske fotspesialister.
 • Korrigerer overpronasjon, nedsunket fotbue og plattfothet
 • Designet for å passe i løpesko, spasersko, tennis-, golf-, håndballs- og innebandysko. Egner seg også i vandringssko, walkingsko og boots, samt arbeidssko og støvler.
 • Laget av holdbar og dempende P.U. og fast ytre skall av TPU-plast
 • Støtdempende gele-hæl og forfotspolstring
 • Dyp hælkopp, sterk fotbuestøtte og innebygd metatarsal forhøyning
 • Innlegget kan trimmes med vanlig saks for bedre passform

FootActive UltraLite

Innleggssålen UltraLite er spesialdesignet til sports- og fritidsbruk samt hverdagsbruk.

Den superlette, høyteknologiske sålen er spesielt utviklet til sportsaktiviteter der innleggssålens vekt er viktig, f.eks. i løping og friidrett. Uansett om du konkurrerer eller streber etter personlige rekorder, gir UltraLite deg optimal komfort.

Sålene veier bare 40 gram, men gir deg god støtte til fotbuen.

I hæl og forfot er det fjærputer for maksimal demping.

Produktdetaljer og fordeler:

 • Superlett høyteknologisk materiale
 • Overflaten på materialet puster og har sølvionteknikk
 • Effektiv støtte til fotbuen takket være spesialutviklet biomekanisk teknikk
 • Myk støtte til hæl og metatarsalben
 • Polstrede puter under hæl og forfot for maksimal demping
 • Fleksibel og fjærlett (ca. 40 gram per såle)
 • Til joggesko, treningssko og tursko
 • Utviklet av australske fotspesialister med den siste teknologien og innovativt materiale