Hva er en hælspore?

Plantar fasciit er latinsk for betennelse i plantar fascia. Denne senen danner buen, begynner ved hælen og slutter ved fotbladet. Plantar fasciit er en vedvarende og smertefull tilstand. Noen mennesker kan ha hatt hælspore i lang tid, men uten å føle smerten helt til en dag da smerten plutselig ser ut til å «komme fra ingenting».  

Symptomer

Hælspore kjennetegnes av en skarp smerte under hælen som er verst når man står opp om morgenen eller når man reiser seg etter å ha sittet i en lang stund. Når man har gått en stund, minsker ofte smertene og forvandles til verk. Sportsaktiviteter, jogging eller å gå lange strekninger gjør tilstanden verre. I noen tilfeller kan man få en hevelse rundt hælen.

Hva er de viktigste årsakene?

Årsaken til hælspore er altfor stor belastning på plantar fascian under lang tid, på grunn av ulike faktorer. Disse faktorene inkluderer feilaktig gange, overvekt, aldring eller at man står og jobber lenge på harde gulv. Det er oftest en kombinasjon av noen av disse faktorene som vil utvikle en hælspore.  

Hvem påvirkes? Plantar-Fasciitis

Alle kan rammes av hælspore, men noen grupper er mer utsatte. Plantar fasciit er en fellesnevner. Mennesker som går mye er mer utsatte for å få hælspore, samt golfere og tennisspillere. Overvektige mennesker har også større risiko for hælspore siden føttene ikke er konstruert for å bære ekstra vekt. Som et resultat av at leddbåndene under foten er under konstant stress, vil det føre til fotproblemer.  

Hva kan du gjøre?

Ved hælspore er hvile viktigst. Aktive sporter, løping, lange spaserturer osv. bør unngås i begynnelsen. Hvile (eller mindre aktivitet) er avgjørende for å gjøre det mulig å dempe betennelsen.

Dessuten kan du bruke isposer (plassert på hælen i 5-10 minutter) for å «kjøle ned» det betente området. Du kan ta betennelsesdempende medisin eller smøre in betennelsesdempende krem for å minske betennelsen. Dessuten finnes det noen enkle øvelser som bør gjøres daglig for å lindre hælspore-smerten.  

Ortopedisk behandling av hælspore

Ovennevnte tiltak gir bare midlertidig lindring. Hælspore kan også behandlas ved å ha ortopediske skoinnlegg i skoene. Ortopediske skoinnlegg er utformet for å korrigere feilaktig fotstilling, spesielt overpronasjon (rullende innover i foten og kollaps av rammene). Overpronasjon er en svært vanlig tilstand som påvirker minst halvparten av befolkningen. Det er en bidragende årsak til hælspore.

FootActives ortopediske innleggssåler er veldig effektive når det gjelder å korrigere foten til sin naturlige stilling. Ved å støtte fotbuen ordentlig og forhindre overpronasjon, er plantar fascia under mye mindre belastning og stress sammenlignet med en fot som ikke støttes. Mindre belastning på leddbåndene innebærer mindre belastning på hælbenet, noe som gjør at betennelsen kan lindres raskere. I tillegg til behandling med innleggssåler, anbefaler de fleste fotspesialister og fysioterapeuter en rekke øvelser for å gjøre leddbånd i føtter og ben lengre og mer fleksible. Dette i sin tur bidrar til å minske belastningen på plantar fascia.  

Anbefalte FootActive-innleggssåler for hælspore

For slip-on-sko (uten snøring) egner FootActive Casual/FootActive Nature seg best. For snøresko, arbeidssko og støvler, anbefaler vi fullengdemodellen FootActive Comfort/FootActive Nature Plus