Diabetesfot
For deg med diabetes er det godt å vite at ordentlig fotpleie er ekstra viktig.
Om diabetesfot
Mange diabetikere utvikler fotproblemer relatert til sykdommen. Diabetesfot utvikles av en kombinasjon av årsaker – nevropati, forandring i blodårer og nerver, forverret sirkulasjon, minsket følsomhet i huden eller tap av evnen til å føle smerte, varme og kulde.
Den vanligste årsaken til utvikling av fotkomplikasjoner for diabetikere er nevropati og angiopati. Det er vanlig med mindre skrubbsår, blemmer og trykksår, og den største årsaken kommer av ytre traumer, f.eks. uegnet fottøy. Om disse mindre skadene forblir ubehandlet, kan komplikasjoner føre til større problemer, sår og kanskje også amputasjon
Noen ganger blir musklene i føttene svake, noe som kan føre til deformering og dermed endret trykkfordeling ved gange, og kan være en medvirkende faktor til fotsår, vevsskade, betennelser, liktorn, hammertå, Charcots fot m.m.
Vekten av en ordentlig sko med god passform
For å unngå friksjon, stress og trykksår, må du ha sko som passer ordentlig. En god sko skal ha nok plass til tærne, være bred nok og ha en stabil såle. Pass også på at det ikke er sømmer eller sting inne i skoen, siden dette kan gnis og slipes mot foten.
Ortopediske innleggssåler for diabetikere
De fleste diabetikere krever ikke tilpassede diabetikersko. I stedet bør det legges en innleggssåle i skoen som fordeler kroppstyngden jevnt på fotsålen. Det er bedre å forebygge enn å kurere: det kan spare deg for hundrevis av kroner og mye unødvendig smerte.
Ortopediske innleggssåler bidrar til å forhindre trykksår. Trykksår kan oppstå og utvikles p.g.a. friksjon på innsiden av skoen. En vanlig årsak till friksjon og trykk på foten er overpronasjon.
Overpronasjon fører til dårlig funksjon i foten og friksjon under fotbladet, på utsiden av stortåen og på oversiden av noen av de fem tåleddene.
Ortopediske skoinnlegg hjelper til med å forhindre overpronasjon og fordeler kroppsvekten jevnt over hele overflaten av foten, noe som minsker friksjon og trykk.
Diabetikersåler er dekket med et lag av Plastazote ©. Det er et materiale valgt av fotpleiespesialister, siden det former seg raskt til personens fot, noe som gjør at man begrenser gnidning og potensiell blemme- eller sårdannelse.
Nyttige fotpleietips for diabetikere
Følg disse brukbare tipsene for å beskytte dine føtter:
- Inspekter føttene hver dag.
- Se etter tegn på sår, hevelser, misfarging, skrubbsår og blemmer. Bruk et speil for å se undersiden av føttene om det trengs.
- Hold føttene rene. Vask med varmt vann og en mild såpe, tørk forsiktig av, spesielt mellom tærne.
- Bruk krem på tørre hudområder, men aldri mellom tærne (bruk fotpudder mellom tærne).
- Klipp tåneglene rett over toppen av neglen (kontakt en fotpleiespesialist eller noen som driver med pedikyr for hjelp).
- Bytt sokker hver dag.
- Unngå tettsittende strikker på sokkene – sokker uten sømmer er best.
FootActive Sensi innleggssåler for diabetikere
Utviklet av australske fotpleiespesialister, er FootActive Sensi innleggssåler formet for å passe eksakt med plantaroverflaten (undersiden) av foten og jevnt fordele kraften når du går for å beskytte følsomme områder fra overtrykk og friksjon.
Innleggssålen støtter opp foten, og retter foten til sin naturlige stilling. Med Plastazote © i øverste lag, er sålen anti-allergisk og gir maksimal demping.
Det gjør FootActive Sensi til en idealisk fotseng for personer med diabetes. Innersålen gir også utmerket komfort for personer med følsomme føtter, eller artrose.