Severs sykdom – hælsmerter hos barn

Årsaken til hælsmerter hos barn er oftest en tilstand som kalles calcaneal apophysitis, og som normalt sett rammer barn mellom 8-15 år. Vanligst er det hos barn som driver med idrett mellom 10-12 år.

Hva forårsaker Severs sykdom?

Hælsmerter er svært vanlig hos barn i voksealder. Hos barn er ikke hælbenet (calcaneus) fullstendig utviklet før ved ca. 16 års alder. Siden skjelettet vokser er ikke denne delen helt stabil, den delen som ligger på baksiden av hælen (apofysis) er mykere for å imøtekomme veksten. Teorien er at årsaken til Severs sykdom er mekanisk overbelastning i hælen forårsaket av gjentatte kompresjonstrykk og gjentatt drakraftstress på hælbenet fra leggmusklene gjennom hælsenen. Dette stresset på hælbenet kommer særlig ved idretter med mye løping og hopping.

Barn og ungdommer som driver med fotball, løping, innebandy, håndball eller basket er spesielt utsatte.

Idrettsfolk på hardt underlag og med bruk av sko med dårlig støtdemping i sålen bidrar till overbelastning.

Overpronasjon vil også øke belastningen på vekstflaten i hælen og er derfor en viktig og bidragende årsak til hælsmerter hos barn.  

Severs sykdom

Behandlingsalternativer

Avhengig av diagnose og vanskelighetsgrad av smerte, finnes det flere behandlingsalternativer: Prognosen er god for at det med alderen leger seg selv. Etter 16 års alder da vekstsonen stabiliseres ses ingen vanskeligheter.

  1. Hvil, minsk aktivitet: ditt barn må minske eller avbryte aktiviteter som forårsaker smerter, f. eks. sport og løping. Dette kan være et vanskelig valg, siden barn normalt sett er ganske sta i jakten på sine favorittinteresser.
  2. Vær nøye med å alltid bruke godt oppbygde sko.
  3. Pass på at ditt barn gjør strekkøvelser før trening. Dette vil ofte minske stresset på fascian og lindre hælsmerten for barnet.
  4. Ortopediske skoinnlegg. FootActive Kids innleggssåler laget for barn vil bidra til å støtte foten ordentlig, og bidra til å forhindre overpronasjon eller feilaktig gange ved å støtte ditt barns fot i en korrekt biomekanisk stilling. For eldre barn er FootActice Comfort et godt alternativ. Barn som driver med idrett kan også bruke FootActive Sports eller FootActive Football.

Ikke nøl med å bestille time hos en fotspesialist hvis ditt barns hæl- og fotsmerte ikke går bort.