Smerter i fremre del av foten (metatarsalgi)

“Smerter i fotbladet” er svært vanlig hos kvinner som har trange motesko med høy eller middels høy hæl, men det kan også oppstå når du går i vanlige, flate sko. Like mange menn lider av denne fotplagen, ofte et resultat av å være på føttene for mange timer i arbeidssko eller støvler.

Heldigvis er dette en tilstand som kan behandles. Med riktige FootActive innleggssåler, kommer den smertefulle følelsen av “brennende baller” i føttene bli bedre, og gjør at du kan gå med høye hæler, nyte joggeturen, eller helt enkelt gjøre jobben din smertefri igjen!  

Symptomer

Metatarsalgi beskrives ofte av de rammede som en skarp eller brennende smerte under fotbladene på føttene. Noen ganger er smerten i området rundt den andre, tredje eller fjerde tåen. Smerten blir verre når du står, går eller løper, og forbedres med hvile. Noen mennesker har en følelse av at det er en stein i skoen, eller som å gå på grus. De fleste rammede rapporterer at å gå barfot ofte er altfor smertefullt.

Å gå i høyhælte sko eller jobbe i støvler uten demping under lange perioder fører ofte til smertefulle, “brennende fotblad”. For noen kan denne smerten oppleves bare sekunder etter at man har tatt på seg skoene.  

Årsaker til fotsmerter i motesko og høyhælte sko

Når du har på høye hæler, er ca 70-80 % av din kroppsvekt flyttet fremover til fotbladene på føttene. Når dette skjer, synker forfotsbeina/metatarsalbeina og omkringliggende leddbånd svekkes. Hele strukturen i forfoten vil kollapse og i sin tur føre til overtrykk og friksjon under fotbladet.  

Årsaker til smerter i fotbladet i vanlige sko

Det finnes en rekke årsaker til denne typen av smerter i vanlige, flate sko, for eksempel løping, idrett, eller å gå lange strekninger. Står man i lange perioder i harde sko og støvler, kan det forårsake smerter. Denne tilstanden er derfor ganske vanlig hos personer som jobber innen politiet, militæret, sikkerhet, jordbruk, undervisning, håndverk osv. Overvekt kan også spille en rolle siden det resulterer i for stort trykk på føttene.

Mange faktorer med ytre påvirkning kan også bidra til tilstanden. Biomekanisk forskning har vist at den vanligste årsaken til metatarsalgia er en tilstand som kalles overpronasjon.

For å forstå problemet med overpronasjon, skal vi først ta en titt på anatomien hos den menneskelige foten …

Føttene våre består av 26 ben som holdes sammen gjennom et nett av muskler og leddbånd. Foten skal ikke være flat, to fotbuer holder foten oppe på midten: den langsgående fotbuen (eller vristen) går langs foten fra hæl til tå og den tverrgående fotbuen går over foten.

Fem metatarsalben går fra midten av foten til tåleddene. Overpronasjon innebærer at den langsgående fotbuen kollapser og fotleddene ruller innover hver gang foten når bakken. En vanlig bieffekt av overpronasjon er overtrykk på metatarsalene, noe som i sin tur fører til at de tverrgående fotbuene senkes eller komprimeres. Strukturen i fremdelen av foten blir kraftig svekket, noe som forårsaker smerter i fotbladet.

Å bruke harde, flate sko og gå på harde overflater som betong, fortau, fliser og lignende overflater vil gjøre problemet enda verre.  

Skoinnlegg med pelott – tilpasset metatarsalgi

Helt nytt i vårt sortiment: Pelottsåle til avlasting av forfoten. Pelotten er en liten pute rett bak trampedynen som løfter opp den fremre tverrgående fotbuen. Mange årsaker til smerter i forfot henger sammen med at den tverrgående fotbuen har sunket ned, hvilket både gir et økt press på metatarsalbenet, og kan forårsake nerveknuter som Mortons Nevrom. Peltottsålen Metatarsalgia løfter en nedsunket fremre fotbue og gir støtte til metatarsal som gjenoppretter fotens naturlige skjelettstruktur.

Behandling og smertelindring for motesko og høyhælte sko

For kvinner som elsker å gå med motesko, kan FootActive hjelpe. Våre Catwalk-såler tilbakestiller den biomekaniske balansen, støtter fotbuene og metatarsalbena. Vekten din fordeles jevnt over hele foten i stedet for på forfoten, Catwalk-såler forhindrer høyt trykk og friksjon i fotbladet. Resultatet er at smerten og den brennende følelsen vil bli bedre – spesielt hvis du står eller går under lengre perioder.

Vi elsker å høre fra kundene våre, og blant vår favoritt er beskrivelsen av å bruke FootActives såler i høyhælte sko, det føles som om man går i lavhælte eller flate sko!

Fotsmerten er ikke bare begrenset til kvinner som bruker motesko. Menn og kvinner rammes av problemer med smerter i normale og flate sko.

Behandling av fotsmerter i flate sko

Minimer alle spaserturer og sett deg ned der det er mulig. Bruk også støttende sko og legg på en ispose om kvelden i ca. 5-10 minutter for å kjøle ned betennelsen. Gjenta etter ca. ½ time. Ta bort overflødig hard hud (hvis det finnes) med en pimpstein eller besøk en fotpleiespesialist for å få det tatt bort profesjonelt.

Ortopediske skoinnlegg kan være veldig effektive for å behandle din forfotsmerte, de vil gi nødvendig biomekanisk korrigering og forhindre overpronasjon.

FootActive Comfort/FootActive Nature Plus innleggssåler vil effektivt støtte den langsgående fotbuen og korrigere føtter og vrister. Det er også viktig at våre såler har en metatarsal forhøyning til støtte for den tverrgående fotbuen. Det minsker betraktelig trykk og friksjon på foten, og FootActives innleggssåler gir en langsiktig lindring av smerter i fotbladet.