Shin splints/benhinnebetennelse: årsaker og behandling

Benhinnebetennelse (Shin splints)

Benhinnebetennelse er en vanlig skade som rammer idrettsfolk som driver med sport der det løpes eller annen fysisk aktivitet. Denne tilstanden kjennetegnes av smerte i nedre del av benet mellom kneet og vristen.

Shin splints er ulike typer av smerter som oppstår langs skinnbeinet eller tibia. Det er vanligst blant løpere og idrettsfolk, profesjonelle dansere og militærfolk. Kjent i den medisinske sfæren som benhinnebetennelse, påvirker denne sykdommen ofte idrettsfolk som har intensifert eller endret sin treningsform.

Selv om shin splints kan forårsake tilfeldig urørlighet, finnes det flere behandlingsalternativer. Det vanligste er å kjøle ned de rammede områdene, samt hvile og annen egenpleie. Bra sko og ortopediske innleggssåler lindrer smerte og spenninger.  

Symtomer på benhinnebetennelse

Benhinnebetennelse gir smerte/ømhet på innsiden av skinnbeinets nedre del. Smerten kjenes ofte i begynnelsen kun etter aktivitet, men etterhvert også under aktiviteten og til slutt hindrer smerten utøvelse av aktiviteten helt. Noen ganger får man også hevelser eller ujevnheter i smerteområdet.  

Hva forårsaker benhinnebetennelse?

Overanstrenging og feilaktig pronasjon under løping er en vanlig årsak. Om man lander for hardt på hælen i løpesteget eller under annen idrett. Musklene på underbenets fremside kan også være for svake i forhold til leggen.  

Behandling

Å forhindre shin splints er veldig viktig, derfor er det viktig for idrettsfolk og løpere på alle nivåer å langsomt bygge opp sitt aktivitetsnivå, og å alltid varme opp ordentlig.

Når man har fått benhinnebetennelse, bør man hvile og overgå til trening som ikke belaster underbenet, f.eks. svømming eller sykling. Hvile kan kombineres med avkjølende behandling, antiinflammatorisk medisin eller gele å smøre inn.

Forebygg problemer med

  • Å ha på sko med sterk støtte og polstring.
  • Varm opp og strekk ut musklene før du trener.
  • Slutt å trene hvis du kjenner smerter eller ubehag i skinnbenet. Tren aldri på harde underlag som betong. Dette kan gjøre deg mer mottakelig for benhinnebetennelse og andre skader.
  •  Å forhindre benhinnebetennelse er svært viktig, fordi det er viktig for idrettsfolk og løpere på alle nivåer å langsomt bygge opp sitt aktivitetsnivå, og å alltid ta seg tid til en ordentlig oppvarming. Vær også nøye med strekking av legger, underben og fotledd.
  •  Ortopediske innleggssåler har vist seg å hjelpe med å lindre smerter og spenninger.