Hva forårsaker hælsmerter?

Hælsmerter forårsakes av ulike faktorer, blant annet vektøkning, alder, overanstrenging, skader, dårlige sko, at man står mye på jobben osv.

Hælsmerter

En viktig bidragende årsak til Plantar fasciit er «overpronasjon» – en tilstand som innebærer at foten ruller innover eller at fotbuen kollapser under kroppsvekten. Med overpronasjon tøyes vevet under foten ut og leddbånd, muskler og nerver blir overbelastet.

Plantar fascian er hovedleddbåndet under foten. Det går fra calcaneus (hælbenet) til rett bak tærne. Den medisinske termen for hælsmerter er Plantar fasciit og betyr betennelse i Plantar fascia.

Når du tråkker med overpronasjon strekkes senene når foten ruller innover og kan forårsake betennelse og smerter ved festet av senen i hælbenet. Her kan det utvikles en «hælspore» (kroppen reagerer med å danne en kalkoppbygging på hælen for å avlaste og beskytte det smertefulle området).

Smerten føles oftest på den fremre delen av hælens innside og som regel er man oftest veldig øm ved overbelastning og trykk. De første skrittene om morgenen bruker å være verst, eller når man ikke har vært aktiv på en stund. Når man har rørt seg en stund, blir stivhet og smerter ofte bedre, for å deretter bygges opp og bli verre ved lengre tids belastning. Det skjer noen ganger at man rammes i begge hælene samtidig, men det er vanligst at bare en fot rammes.

Når man står stille ligger ca. 60 % av kroppsvekten på hælene og smerten kan også spre seg videre bak under hælen eller fremover i fotbuen.

Behandlinger

NSAID ved hælspore
Smertestillende medisiner lindrer smertene, men fremmer ikke helbredelsen. Man kan også prøve betennelsesdempende medisiner (NSAID) som lindrer smerter og demper betennelsen.

Kortison – Steroidinjeksjoner
Kortison er en kraftfull betennelsesdempende medisin og når den injiseres direkte i festet, vil den fungere nesten umiddelbart. Tenk på at behandlingen ikke tar opp den grunnleggende årsaken til betennelsen, og må repeteres hver andre måned. Merk også at disse injeksjonene er ganske smertefulle, og de fleste leger i dag vil overveie andre mindre invasive behandlingsalternativer først. Det finnes en risiko for seneruptur med behandlingen.

Støtbølge/trykkbølgebehandling
Trykkbølger med gitt frekvens og kraft bearbeider det rammede området. Dette øker blodsirkulasjonen og næringstilførselen, og stimulerer kroppens helbredelsessystem. Behandlingen gjøres med 5-7 dagers mellomrom – totalt ca. 3-5 behandlinger.

Kirurgi
Som siste utvei kan senevevet behandles operativt. I dette tilfellet gjør kirurgen et snitt i leddbåndet, ellers gjøres en avløsning av Plantar fascia. Hvis en hælspore er til stede, vil kirurgen ta den bort. Dette gjøres hvis ingen annen behandling har fungert og sjelden på plager som har pågått under kortere tid enn ett år.  

Hva du selv kan gjøre for å lindre smerter

foot-supported-orthotic

Heldigvis kan du gjøre mye selv før du søker spesialistlegebehandling.

Hvile eller minsket aktivitet
Kroppen klarer å helbrede seg selv og kan overvinne betennelsen, forutsatt at du gir den hvile. Unngå løping, idrett og lange spaserturer, å gå opp og ned i bakker og å stå i lengre perioder, i minst 6 uker. Unngå helt å gå barfot på fliser og harde gulv – spesielt om morgenen.

Fot- og benøvelser
Mange mennesker har stramme og spente leggmuskler og hælsener, noe som kan forverre et naturlig gangmønster som gir overbelastning på plantar fascia. Fleksible muskler er veldig viktig ved behandling og forebyggende av de fleste fot- og benskader. Klikk her for å se en oversikt over noen raske strekkøvelser for føtter og ben som vil hjelpe deg.

Teiping og kjølebehandling
Man kan med hjelp av tape avlaste plantar fascian. Teipingen bør utføres i flere uker på rad.

To eller tre ganger om dagen kan du bruke en kald pakke/ispakke eller et vanlig kjøleelement rett på hælen og kjøle den i 5 til 10 minutter. Dette vil hjelpe til med å dempe betennelsen og gir midlertidig smertelindring.  

Hvordan ortopediske innleggssåler gir hjelp for Plantar fasciit

FootActives innleggssåler er korrigerende fotinnlegg. De er ikke det samme som myke, svampete fotsenger av gummi/silikon, gele-hælkopper osv. Gele- og gummi/silikon-fotsenger kan gi demping i hæler og føtter, men de gir ingen biomekanisk korrigering. I virkeligheten kan gele-fotsenger gjøre det motsatte og gjøre et feilaktig gangmønster enda mer ustabilt.

Ortopediske innleggssåler fungerer ved å støtte fotbuene og retter opp ankler og underben slik at man setter foten rett ned når man går.

De fleste menneskers fotbuer ser helt normale ut når man sitter eller står, men når man belaster med sin kroppsvekt, presses buene ned og forårsaker spenning i plantarsenen som kan føre til betennelse i festet ved hælbenet.

Innleggssålene støtter fotbuen, noe som minsker spenninger og overbelastning i vevet slik at betennelsen kan helbredes.

Ortopedteknikk må ikke være dyre, spesialtilpassede produkter. I en omfattende ”Heel Pain”-studie av «American Orthopaedic Foot and Ankle Society» oppdaget man at 95 % av pasientene opplevde betydelig varig lindring fra sine smertesymtomer, etter å ha brukt innleggssåler og gjennomført daglige treningsøvelser.

FootActive er utviklet av australske fotpleiespesialister. FootActives ortopediske innleggssåler støtter fotbuen og minsker spenningen på plantar fascia som er årsaken til smerten. De er formet med en støtdempende hælpute, noe som begrenser påvirkningen av den smertefulle hælen, minsker ytterligere skader og øker komforten.

For lindring av hælsmerter anbefaler vi FootActive Comfort/FootActive Nature Plus fullengdesåle eller FootActive Casual/FootActive Nature (3/4-lengdesåle).