Achilles tendinit – hælsenebetennelse

Achilles tendinit (hælsenebetennelse)

Hælsenen er den lengste senen i kroppen og kobler hælbenet til leggmusklene, bak ankelen.

Achilles tendinit-smerte ”finnes” rett ovenfor baksiden av hælen, og forårsaker ofte ekstremt stramme leggmuskler. Rammede forteller at området er ømt ved berøring, og enkle gåturer kan forårsake smerte ved hvert steg.  

Hva forårsakar Achilles tendinit?

Vedvarende belastning på hælsenene forårsaker irritasjon og betennelse som gjør vondt.

I noen vanskelige tilfeller kan dette forårsake at senen ryker! Kronisk overanstrengning kan bidra til forandringer i hælsenen også, noe som kan føre til degenerasjon og fortykkning av senen. Stramme leggmuskler er en annen årsak, så ikke glem å varme opp før trening!

Den vanligste årsaken til denne tilstanden er overpronasjon. Siden føttene overdrevet ruller innover er det nedre benet tvunget til å rotere innover, og setter dermed stort press på leggmusklene.

Leggmusklene er koblet til hælsenen som kalles «det svakeste leddet». Denne senen blir overanstrengt, noe som fører til irritasjon og betennelse.  

Behandlingsalternativer – Hva du kan gjøre

Bruk FootActive innleggssåler for å forhindre overpronasjon. Ved å ha på innleggssåler vil belastningen på Achilles minskes vesentlig, noe som gir senene en sjanse til å leges. Innleggssåler forhindrer også at situasjonen forverres, og det minsker risikoen for at sener ryker.

Utenom å ha på ortopediske såler for å forhindre Achilles tendinit eller tendinopati, anbefales det på det sterkeste å forsiktig strekke hælsener og muskler før du deltar i fysisk aktivitet, som løping eller annen sportsaktivitet. Utfør strekkøvelsene sakte og forsiktig, strekk til det punktet der du kjenner et tydelig strekk, men ikke smerter.