Plattfothet, nedsenket fotbue og overpronasjon

«Pes planus» er den medisinske termen for plattfothet. Den kommer fra latin: Pes = fot og Planus = vanlig, flat mark. Noen av oss er født med dette, men for flertallet av oss synker/kollapser den indre/mediale buen med alderen. Med dette følger ofte overpronasjon, som betyr at foten og fotleddene har en tendens til å rulle innover og utsette ankel og underben for overdreven innoverrotasjon.

Dette er en ganske destruktiv stilling for foten å fungere i, og kan gjøre at en rekke ulike problemer oppstår i ben, knær og rygg.  

Hvordan ser overpronasjon ut?

Når vi sitter, er en overpronert fot helt normal. I det øyeblikket du reiser deg og legger vekten på føttene, forandres situasjonen: buen blir lavere og ankelen svinger litt innover. Når du går eller løper, legges det mer vekt på føttene enn når du står, og overpronasjonen vil bli mer åpenbar. Når man går barfot på fliser eller tregulv blir overpronasjon mer synlig, sammenlignet med å gå på teppe eller gress.  

Hvordan påvirker overpronasjon mennesker?

Det er viktig å merke seg at pronasjon ikke er feil eller dårlig for deg. Faktum er at våre føtter trenger å pronere og supinere for å oppnå riktig gangart. Pronasjon (rullende innover) absorberer støt, og supinasjon (rullende utover) driver føttene våre fremover. Det er kroppens naturlige støtdempende mekanisme.

Problemet er overpronasjon, d.v.s. at pronasjonsbevegelsen går for dypt og varer for lenge, noe som hindrer foten fra å hente seg inn igjen og supinere. For hvert steg hindrer overpronasjonen ditt naturlige gangmønster, noe som forårsaker en ubalanse i kroppen og dermed overdreven slitasje i ledd, muskler og leddbånd.

Vanlige fotplager i forbindelse med overpronasjon inkluderer:

 • Hælsmerter/hælspore (plantar fasciit)
 • Achilles tendinit (hælseneproblem/betennelse)
 • Smerter i fotbladet
 • Benhinnebetennelse
 • Knesmerter
 • Ryggplager
 • Metatarsalgia (betennelse under det fremre fotbladet)
 • Ustabilt fotledd (gjentatte forstuelser)
 • Hallux valgus og Hallux regidus (stivt stortåledd)

Hvordan man behandler nedsunkne fotbuer

Generelt sett kan nedsunkne fotbuer være en tilstand som arves fra en eller begge foreldre. Dessuten kan alder, overvekt og graviditet forårsake at våre fotbuer kan kollapse.

Å ha en jobb som krever at man må stå eller gå i mange timer (f.eks. skoler, butikker, hotell, byggbransjen osv.) bidrar til denne tilstanden, spesielt når man står på harde underlag som betonggulv. Sist, men ikke minst, kan dårlige sko forårsake at føttene ruller mer inn enn de burde.  

Hvordan man behandler nedsunkne fotbuer

Flate føtter og nedsunkne buer kan behandles effektivt ved å ha innleggssåler i skoene. Ortopediske innleggssåler kan skreddersys og foreskrives av din fotspesialist (ortopedisk tekniker), eller du kan bruke en såkalt «forhåndslagd» innleggssåle. De fleste mennesker krever/trenger ikke dyre, spesiallagde innleggssåler mot overpronasjon, hvis de ikke har et spesielt medisinsk fotproblem.

FootActive ortopediske skoinnlegg er utviklet for å korrigere overpronasjon, noe som gir en holdbar, langvarig smertelindring for mange med verk og smerter på en naturlig måte. FootActive Comfort, Casual, Nature, Nature Plus og Sports er produkter som utmerket fremmer biomekanisk kontroll av foten.  

Mine sko slites ut raskere på utsiden, hvorfor det?

Det er veldig vanlig og helt normalt at skoene slites ut raskere på utsiden enn på innsiden. Grunnen til dette er svært enkel: hoftene er bredere fra hverandre enn din gangstil (d.v.s. hvor du plasserer føttene). Dette betyr at bena er lett vinklede mot sentrum når du går.

Den første delen av skoen som berører bakken er derfor utsiden av skoen, aldri innsiden. Dette forårsaker ujevn slitasje på skoene og mange mennesker tror at de «går på utsiden av føttene». Men det er selvsagt ikke sant. Ingen går på utsiden av føttene. Foten vil lande på utsiden i mindre enn ett sekund og så kommer den til å rulle innover for å få full kontakt med bakken.

Hva som så hender er enten:

 1. Foten forblir flat og rett på bakken og forbereder seg for fremdrift (= normal gange).
 2. Foten fortsetter å rulle innover og buen detter (= overpronasjon).

Så både mennesker med en normal gange, og de som overpronerer, kan vise til stor slitasje på utsiden av skoene, men det har ingen vesentlig betydning.

Høy fotbue (Pes Cavus)

Pes Cavus er det motsatte av Pes planus (plattfot), og det betyr at foten er veldig hard, med en høy og stiv bue. Under spaserturer finnes det ingen naturlig pronasjons-supinasjonsbevegelse, foten holder seg helt enkelt stiv (supinert) hele tiden. Mindre enn 5 % av befolkningen lider av denne tilstanden. Noen av disse menneskene kan vise ujevn slitasje på sine sko.

Personer med en Pes Cavus-tilstand krever en myk støtdempende fotseng for å forsyne dem med støtdemping. F.eks. kan FootActive Sensi brukes for stive, supinerte føtter, siden de gir en super demping.

For personer med overpronasjon anbefales FootActive Comfort, Casual, Nature, Nature Plus eller Sports.